آموزش

دی لایت چیست؟

DRL-cover

حتماً شما نیز تاکنون نام دی لایت به گوشتان خورده است. همان چراغ‌های روز روشنی که در خودروها وجود دارد و آنگونه که نامشان نیز نشان می‌دهد با وجود نور خورشید نیز روشن باقی می‌مانند. امروز می‌خواهیم ببینیم این چراغ مخصوص چرا بکار می‌رود و چگونه ایمنی جاده‌ها را افزایش می‌دهد.

دی لایت چیست؟

دی لایت که با نام لامپ روز روشن یا DRL نیز شناخته می‌شود با استارت زدن خودرو به‌صورت خودکار روشن می‌شود و نور سفید یا زرد را ساتع می‌کند. هدف از به‌کارگیری دی لایت کمک به بهبود دید راننده یا روشن کردن محیط اطراف نیست بلکه به دیگر رانندگان و کاربران جاده کمک می‌کند تا وجود خودرو در اطراف خود را تشخیص دهند. استفاده از قطعه موردبحث در برخی از کشورها به ویژه کشورهای اسکاندیناوی الزامی است. اگرچه هدف اصلی از نصب دی لایت روی خودروها افزایش ایمنی کاربران جاده‌ای بوده است اما امروزه چنین قطعاتی باعث زیباتر شدن خودروها نیز می‌شوند.

DRL-1

قوانین مختلفی در زمینه چراغ های روز روشن در کشورهای گوناگون وجود دارد. در برخی کشورها می‌بایست از لامپ‌های مخصوصی برای آنها استفاده شود و برای مثال در برخی موارد می‌بایست دی لایت ها هم‌زمان با روشن شدن نورپایین نیز روشن باقی بمانند و در برخی کشورها این‌طور نیست. در هر صورت هدف از به‌کارگیری قطعه یاد شده افزایش ایمنی جاده‌ها خواهد بود. همان‌طور که گفته شد چراغ روز روشن معمولاً با استارت خوردن خودرو به‌صورت خودکار روشن می‌شود اما در برخی خودروها شاید دی لایت در زمان آزاد کردن ترمزدستی یا قرار دادن در دنده روشن شود. چراغ روز روشن در زمان خاموش بودن چراغ‌های اصلی خودرو نوری پر رنگ را ساتع می‌کند. دی لایت ها اولین بار در کشورهای اسکاندیناوی الزامی شدند یعنی جایی که میزان نور در زمستان و حتی در طول روز کم است. سوئد اولین کشوری بود که استفاده گسترده از چراغ های موردبحث را در سال ۱۹۷۷ الزامی کرد. در آن زمان از این قطعه مخصوص به عنوان varselljus یا نور توجه نام برده می‌شد. این کشورها در ابتدا قوانینی در زمینه استفاده از لامپ‌های مشابه لامپ‌های ترمز و راهنما را وضع کردند. لامپ‌های یاد شده نور زرد یا سفید را ساتع می‌کردند و در گوشه‌های چپ و راست خودرو نصب می‌شدند.

چگونه دی لایت ها ایمنی و دید را بهبود می‌بخشند؟

DRL-2

در سال ۲۰۰۸ موسسه NHTSA آمریکا تأثیر استفاده از این قطعه روی تصادفات جلو و کناره بین دو خودرو و همچنین خودرو با عابران پیاده، دوچرخه‌سواران و موتورسیکلت‌ها را بررسی کرد. نتایج این تحقیق نشان داد که چراغ های روز روشن اگرچه باعث کاهش قابل‌توجه شدت برخوردها نمی‌شوند اما میزان تصادفات وانت‌های سبک و ون‌ها را به‌طور قابل‌توجهی کاهش می‌دهند. این چراغ ها معمولاً به منظور جلب‌توجه دیگر رانندگان به ویژه در مناطقی که آب‌وهوای مرطوب و مه گرفته دارند بکار گرفته شده‌اند. قطعات نورانی موردبحث معمولاً از نوع LED هستند تا انرژی کمتری را مصرف کنند و باتری خودرو خالی نشود. قطعاً رانندگان با دیدن نوری که در اطراف آن‌ها وجود دارد احتیاط بیشتری خواهند داشت و فلسفه استفاده از دی لایت نیز همین است. از آنجایی که قطعه مورد اشاره معمولاً از نوع LED است بنابراین پرنورتر خواهد بود و در هوای مه گرفته کاملاً جلب‌توجه خواهد کرد و بنابراین می‌تواند نقش مؤثری در کاهش تصادفات ایفا کند.

مهم‌ترین کاربرد دی لایت چیست؟

اگرچه این قطعه امروزه در طراحی خودروها نیز نقش مهمی بازی می‌کند و می‌تواند به زیباتر شدن چهره خودرو کمک کند اما هدف اصلی از نصب آن روی خودروها کمک به بهتر دیده شدن در طول روز و در کشورهایی بوده است که طول روز کوتاه‌تری دارند. همچنین در مناطقی با آب‌وهوای مرطوب و مه‌آلود استفاده از آن موجب افزایش ایمنی کاربران جاده خواهد شد. به این موارد باید احتمال فراموشی روشن کردن چراغ‌ها توسط راننده را نیز اضافه کرد. در این صورت، استفاده از دی لایت احتمال عدم‌تشخیص داده شدن خودرو توسط دیگران را کاهش خواهد داد.

DRL-3

دی لایت و اتولایت چه تفاوت‌هایی باهم دارند؟

DRL-4

اتولایت که با نام سیستم روشنایی خودکار نیز شناخته می‌شود روشن و خاموش شدن چراغ‌های جلو را تنظیم خواهد کرد. در واقع زمانی که حسگر ویژه اتولایت تشخیص دهد نور محیط از حد معینی کمتر شده است چراغ‌ها به‌صورت خودکار روشن خواهند شد و در صورتی که نور به حالت عادی برگردد چراغ‌ها خاموش خواهند شد. اتولایت تنها نور پایین را روشن می‌کند و اگر راننده بخواهد از نور بالا استفاده کند می‌بایست به‌صورت دستی این کار را انجام دهد. در مجموع می‌توان گفت دی لایت و اتولایت مکمل یکدیگر هستند و با پایان یافتن کار دی لایت این اتولایت است که کارش را شروع می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید